Vol-au-vent déluxe
Vol-au-vent déluxe: als je keuken het toelaat, kook dan als een koning(in)!
Bij ons draait alles om keukens. Mooie, praktische, goed doordachte keukens. Maar wat is een keuken zonder eten? Af en toe zetten we hier in de showroom niet alleen apparaten, maar ook potten en pannen aan het werk. En deze week ging het keukenteam (oké, dat zijn we gewoon zelf) aan de slag met een klassieker van formaat: vol-au-vent déluxe.
We zijn tenslotte geen half werk gewend. Net zoals we geen compromissen sluiten bij het plaatsen van een keuken, gaan we ook in de potten niet voor minder. Dus werd het dit keer een vol-au-vent met Bressekip, dé Rolls-Royce onder de kippen.
Benodigdheden:
1 grote Bressekip
1 kg rundergehakt
Selder, wortel, ajuin, look, citroen
500 gram bruine champignons
Tijm, laurier, peterselie
Volle room
Melk
Het recept:
1. Maak een bouillon met water, selder, wortel, look, tijm en laurier. Kruid met veel zwarte peper en zout. Kook de kip gedurende minimum 1 uur.
2. Kruid het gehakt met peper, zout en peterselie. Draai balletjes en bak ze mooi bruin in gesmolten boter.
3. Kuis de champignons en bak ze aan in boter. Kruid goed met peper en een beetje zout.
4. Zeef de bouillon. Pluk het kippenvlees tot er niets meer aan het karkas zit. Trek het in stukken.
5. Maak een roux: smelt een flinke klomp boter in een kookpot op middelhoog vuur. Voeg 5 eetlepels bloem toe en roer goed door met een garde.
6. Laat dit mengsel zachtjes bakken tot het lichtjes naar koekjes ruikt en een blonde kleur krijgt.
7. Voeg geleidelijk kippenbouillon en melk toe aan de roux, terwijl je constant blijft roeren om klonters te vermijden. Blijf toevoegen tot je de gewenste hoeveelheid en dikte van saus hebt.
8. Kruid af met peper, zout en citroensap voor frisheid.
9. Voeg op het einde een scheut room toe voor een extra romige textuur.
10. Voeg de kip, champignons en gehaktballen toe.
11. Werk af met gesneden peterselie.
Zin gekregen in onze vol-au-vent? Wij alvast wel!
Spring gerust eens binnen. Voor inspiratie of een nieuwe keuken, maar misschien ook voor een klein proevertje, als we weer iets in de potten hebben zitten ;-)